Published on:
21.11.2018

Ma már keveset ér egy fejlesztő soft skillek nélkül

Publikálva:
2018.11.21.

‍Csapatmunka, kreativitás, kommunikáció… ezeket már a programozóktól is elvárják. Épp ezért a soft skillek fejlesztése is szerves része a Green Fox képzéseinek.

Magyarországon is egyre több szó esik az úgynevezett soft skillekről, de egyelőre csak a leginnovatívabb oktatási intézmények tananyagába kerülnek be ilyen jellegű tréningek. Csarnó Nelli, a Green Fox Academy négyfős pszichológus-tréner csapatának tagja elmondta, hogyan lehet fejleszteni ezeket a készségeket, és miért nélkülözhetetlenek a mai programozóknak.

Melyek a soft skillek?

Kezdjük a könnyebben megfogható hard skillekkel, amelyek alatt bármilyen jellegű lexikális vagy tényszerű tudást értünk. Ezzel szemben soft skilleknek nevezzük azokat a szociális készségeket, amelyek ma már gyakorlatilag elengedhetetlenek ahhoz, hogy az ember igazán sikeresen működjön egy szakmában:

  • kommunikációs készség
  • prezentációs készségek
  • önismeret
  • problémamegoldó képesség
  • empátia
  • együttműködési készség (csapatmunka)
  • kreativitás
  • rugalmasság
  • stresszhelyzetek és konfliktusok kezelésének képessége

A felsoroltak többsége álláshirdetésekből is ismerős lehet, a jó kommunikációs készség és a csapatmunka például a legtöbb pozícionál elvárás, és ez így van a programozói állásoknál is.

"A fejlesztés ma már nem magányos tevékenység, a legtöbb vállalatnál ugyanis csapatban folyik a munka. Nagyon sokba kerülhet ezért egy cégnek, ha a programozó kollégák nem tudnak jól együttműködni, így jelentősen felértékelődtek a társas készségek a szakmában" - hangsúlyozta Nelli.

"A legnagyobb mumus a prezentáció"

De hogyan lehet fejleszteni a soft skilleket? A Green Fox Academy 18 hetes programozóképzése során 7-8 alkalommal, vagyis 2-3 hetente kerül sor soft skill fejlesztő tréningekre, amelyek általában fél- vagy egynaposak.

"A hazai szakembereknél a legnagyobb mumus a prezentáció, vagyis sokaknak problémát jelent, hogy megosszák másokkal a tudásukat, ötleteiket, de széles körben jellemző az önismeret hiánya is"

- mondta el a Green Fox pszichológusa, aki szerint azért is nagy hiba, hogy Magyarországon a hagyományos oktatás nem foglalkozik a soft skillekkel, mert a munkaerő-piaci oldalon egyre magasabbak az elvárások ezen a téren. Ráadásul az említett készségek mind fejleszthetőek.

  • A prezentációs készségek fejlesztésénél például az egyik leghasznosabb gyakorlat a hallgatók saját előadásainak rögzítése és visszanézése, amiből rengeteget lehet tanulni. A résztvevők egymástól is tanulnak, visszajelzéseket adnak társaiknak és különböző technikákat osztanak meg, de ezek mellett a tréning része az elméleti alapozás is.
  • Az önismereti tréning célja elsősorban az, hogy legyen idő és alkalom arra, hogy az ember figyelje magát, és feltárja az erősségeit és a gyengeségeit. Mindez kisebb létszámú csoportokban történik tesztek és gyakorlatok segítségével, miközben kívülről is kapnak értékes visszajelzéseket a résztvevők.
  • A stresszkezelés fejlesztése szintén elméleti és gyakorlati elemekből áll, a résztvevők beszámolói alapján pedig gyakran előfordul, hogy a későbbiekben is alkalmazzák a tréningen elsajátított technikákat.

Akinek a tréningeken felül szüksége van további, személyes coachingra, bármikor fordulhat a Green Fox pszichológusaihoz, akik a rendkívül intenzív programozóképzés során akár motivációs nehézségek megoldásában is segítséget nyújtanak, a projektidőszakban pedig a csapatmunka során felmerülő feszültségek feloldásában segítik a hallgatókat.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?