Published on:
17.3.2021

"Nekem a programozás olyan, mint valami varázslat"

Publikálva:
2021.03.17.

Eredeti szakmája gépi forgácsoló, most biztonsági őrként dolgozik. Ő Matyi, az első hallgatója annak a 3 hetes, ingyenes kurzusnak, amelyet a Microsofttal és a HTTP Alapítvánnyal közösen indítunk.

Akár mindössze 3 hét alatt, otthonról sajátíthatják el a programozás alapjait, és rakhatják össze életük első éles webalkalmazását a #MyFirstApp Coding Camp kurzus résztvevői. Önállóan, saját tempóban végezhetik el a jelentkezők a programot, ugyanakkor a március elején induló kurzus keretében 120 érdeklődő arra is lehetőséget kap, hogy mentori segítséggel csinálja végig az ingyenes, magyar nyelvű kurzust (erre a kurzusra február végén zárult le a jelentkezés - a szerk.). A mentorált programhoz a HTTP Alapítvány adja az informatikatanárokat, akiket a mi mentoraink készítenek fel a mentori feladatra. Toma Mátyás, a programot elsőként tesztelő résztvevő már évek óta szemezett a programozással. Jelenleg a harmadik hétnél jár, és úgy érzi, biztos léptekkel halad afelé, hogy megtanulja a kódolás alapjait.

Mindenki a saját tempójában

Elméletileg átlagosan napi 2-3 órányi elfoglaltságot jelent a kurzus, ha valaki 3 hét alatt szeretné elvégezni, de valójában mindenki a neki megfelelő ütemben és munkarend szerint haladhat a tananyaggal.

Teljes állás mellett csinálom a kurzust, és biztonsági őrként elég speciális az időbeosztásom. Egyhuzamban 24 órát dolgozom, nem pedig minden nap 8-9 órát, ahogy sokan. Ezért vannak napok, amikor egyáltalán nem tudok a programozással foglalkozni, és nagy segítség, hogy a saját tempómban tudok haladni. Ma például szabadnapos vagyok, és már reggel 7 órakor nekiálltam a feladatoknak. Néha tartok egy kis pihenő, de alapvetően egész nap ezzel fogok foglalkozni – mondja Matyi.

Érthető, részletes tananyag

Egy regisztráció után elérhető tanulási felületen várják a hallgatókat a napi feladatok. Például videókat kell megnézni, ezek közül valamelyikben egy-egy mintafeladat megoldását mutatják be, máskor pedig kisebb-nagyobb programozási feladatokat kell megoldani. Minden egymásra épül, ezért nem lehet továbbmenni anélkül, hogy a hallgató az előző feladatokat jól megoldotta volna.

Mindent nagyon érthetően bemutatnak a videókban, még azt is, hogy mikor hová kell kattintani, pontosan mit kell csinálni. Tényleg nagyon szájbarágós, nem lehet félreérteni, és nincsenek félinformációk. A feladatoknál is gyakran kapunk egy alapkódot segítségképpen, és azt kell átírni, tehát van benne egy ilyen könnyítés – teszi hozzá.

Bármikor lehet segítséget kérni

Ha a hallgató mégis elakad, bármikor kérhet segítséget a tanulótársaktól, vagy (a mentorált kurzuson) a mentorától a Discord nevű chatappon keresztül.

Annak ellenére, hogy minden érthető, előfordul, hogy elakadok egy-egy feladattal. Tipikus eset, hogy azt gondolom, jól megírtam egy kódot, de nem működik. Hosszan nézegetem, de nem látok benne hibát. Ilyenkor nagy segítséget jelent a tapasztalt, külső szem, a mentoré, aki rögtön kiszúrja, hogy mondjuk véletlenül kimaradt egy pontosvessző. Én ilyenkor persze bosszankodok, hogy miért nem találtam meg magamtól a hibát, de végül is ettől nem dől össze a világ - meséli Matyi a kihívásokról.

Azonnali eredmény, hosszú távú lehetőség

Matyi eredeti szakmája gépi forgácsoló, de miután hosszú ideig nem talált állást, biztonsági őr végzettséget szerzett, és azóta kisebb-nagyobb kihagyásokkal ebben a szakmában dolgozik. Nagyon boldog, hogy munkája mellett elkezdhetett programozással foglalkozni, és hosszabb távon szeretne minél jobban elmélyülni a kódolásban. Jelenleg egy vadgazda mérnök egyetemi képzést is végez, és úgy látja, hogy a jövőben ezen a területen is tudná majd kamatoztatni programozói tudását, hiszen a vadgazdák munkáját is egyre több szoftver támogatja.

Még a tanulási folyamat elején vagyok, de nagyon élvezem. Motivál, hogy azonnal látom az eredményét annak, amit csinálok. Teljesen új élmény, hogy beírok különféle kriksz-krakszokat egy üres oldalra, és kijön belőle egy működő gomb. Nekem a programozás olyan, mint valami varázslat – mondja lelkesen.

Tényleg bárki belevághat

A #MyFirstApp Coding Camp program célja az, hogy segítsen elindulni a programozás világában azoknak, akik teljesen más háttérrel rendelkeznek, és a digitalizáció, vagy a járvány miatt veszélybe került az állásuk, esetleg el is vesztették azt. Mivel a kurzus elvégzéséhez nincs szükség előképzettségre, sem angol nyelvtudásra, tényleg bárki belevághat.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a programot, aki valami újat szeretne tanulni. Biztosan sokan tartanak tőle, de nem kell izgulni. Végül is ha valamiért nem megy, akkor sem történik semmi. De tényleg minden segítséget megkapunk a kurzus elvégzéséhez, így egyáltalán nincs ok az aggodalomra – hangsúlyozza Matyi.

A #MyFirstApp Coding Camp program önállóan, saját tempóban végezhető, 120 fő számára ugyanakkor a HTTP Alapítvány, a Microsoft és Green Fox a közösen indított program keretében mentori segítséget is biztosított, ezzel segítve azokat, akik a digitalizáció, illetve járványhelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?