Published on:
29.1.2020

🌍Külföldön green foxosként - 1. rész [Németország]

Publikálva:
2020.01.29.

Nemcsak hazánkban tombol a programozóhiány, de mire számíthat az, aki külföldön csíp meg egy szoftverfejlesztői állást? Erről mesél az egy éve végzett Koni.

Mennyi időbe telik egy budapesti programozó bootcamp után szoftverfejlesztői állást találni külföldön? Elég hozzá a bootcampes tapasztalat? Milyen nyelvtudásra van szükség? És mire számíthat az, akinek sikerül? Milyen munka és fizetés vár külföldön? Megannyi kérdés, amelyekről Bori Kingát, alias Konit kérdeztük, aki lassan egy éve dolgozik programozóként Németországban. Nem sokkal azután kapta meg az állást, hogy 2018 decemberében sikeresen befejezte a Green Fox angol nyelvű Szuperintenzív programozóképzését. Agilisnak kell lenni, ahogy a szoftverfejlesztésben is – mondja útravalóként annak, aki külföldi munkavállaláson gondolkodik. 

Papír vs tudás: melyik a fontosabb?

A külföldi álláskeresést egy ismerőse javasolta, aki jól tudta, hogy a német nyelv és kultúra közel áll az eredetileg német nyelvtanárnak készülő Koni szívéhez, és hogy német párja miatt is jól jönne a németországi munka. A végső lökést az adta meg, hogy rátalált egy olyan cég álláshirdetésére, amelynek az IT-központja pont a kedvenc városában, Münsterben található. A holland határhoz közeli kisvárost egy krimisorozatból ismerte meg, majd többször meglátogatta turistaként, és mindig úgy érezte, hogy szívesen élne ott.  Minden klappolt tehát, azonban mivel ez volt az első állásjelentkezése a bootcamp után, nem fűzött hozzá túl sok reményt. 

Az mondjuk biztató volt, hogy míg a német cégek többsége a programozói állásoknál már a hirdetésben jelzi, hogy elvárja az egyetemi diplomát, itt nem szerepelt ilyen. Csak az elvárt készségeket sorolták fel, amelyeket aztán egy gyakorlati feladattal felmértek az állásinterjún. Egy nagyon régi, elavult kódot kellett megvizsgálnom, és elmondanom, hogy hogyan lehetne javítani. A Green Foxnál sokat foglalkoztunk a tiszta kód fogalmával, ami sokat segített ebben a feladatban. Amikor később rákérdeztem, mi alapján döntötték el, hogy felvesznek, ez volt a fő indok” - emlékszik vissza. A skilleken kívül arra is figyeltek, hogy passzoljon a csapatba. Nem érte nagy meglepetés, ugyanis a felvételi folyamat épp olyan volt, mint amire a Green Foxnál felkészítették. 

Az első bootcampes fecske bizonyított

A cég a legnagyobb, könyvekre specializálódott webáruház Németországban, amelynek informatikai háttere saját tervezésű és fejlesztésű szoftvereken alapul. Vagyis már kezdettől sejteni lehetett, hogy igen sokrétű feladatkörről van szó. De hogyan tekintenek a bootcampekre abban a közegben? Bár Németországban is vannak programozó bootcampek, ezek inkább a nagyvárosokban fordulnak elő. A münsteri IT-központ korábban nem alkalmazott ilyen előképzettségű szoftverfejlesztőt, így Koninak első fecskeként kellett bizonyítania, ami sikerült is. Lassan egy éve csatlakozott a céghez, és miután kifejezetten elégedettek a munkájával, a vezetők az ő példáján felbátorodva úgy döntöttek, hogy a jövőben sem várnak el papírt a jelentkezőktől.

Új programnyelvet nem kellett elsajátítania, mert a képzésen is Javában tanult programozni, és a munkahelyén is ezt használja. Ennek ellenére bőven voltak kihívások és nehézségek, főleg az első fél évben. „Két szempontból is imposztornak érzem magam néha: bootcampesként a többi IT-s kolléga között, és magyarként a német kollégák között. Persze kezdettől tudtam, hogy nehezebb lesz, mintha Magyarországon helyezkedtem volna el. Bár a Green Fox angol nyelvű képzésén vettem részt és a németet is jól beszélem, nyelvi kihívások így is akadtak, hiszen bizonyos szakszavak akár cégenként is eltérnek” - teszi hozzá. A német nyelvtudásnak viszont nagy hasznát veszi: egy multinál valószínűleg az angol is elég lenne, de mivel német cégről van szó, minden kommunikáció ezen a nyelven zajlik. 

Ami miatt érdemes volt lépni

Koni eredetileg bölcsész, de kicsit mindig is kockaként tekintett magára. A képzés előtt IT-supportosként dolgozott, és ekkor kezdte el jobban érdekelni a programozás. A szakmával járó előnyök is vonzották, mint például:

  • a kihívást jelentő feladatok
  • a jó munkakörülmények
  • a kedvező fizetés

Nem csalódott egyik szempontból sem. Németországban juniorként az átlagfizetést kapja, ami életszínvonalban nagyjából azt biztosítja, mint Magyarországon egy junior pozíció egy átlagos multinál. Elsősorban backenddel foglalkozik, de vannak frontendes és tesztautomatizálással kapcsolatos feladatai is. A legtöbb cégnél jobban szétválnak a feladatok, de ő kifejezetten örül, hogy ilyen sokrétű munkája van. 

„Voltak dolgok, amik első blikkre idegennek tűntek számomra, de olyan nyitottsággal fogadtak a kollégáim, hogy ezeken nem akadtam fenn. Aki egy idegen országban tervez munkát vállalni, annak számítania kell ilyesmikre. Agilisnak kell lenni, ahogy a szoftverfejlesztésben is. Talán azért is volt jó döntés rögtön a Green Fox után ezt is meglépni, mert a képzés alatt is rengeteg szemléletváltásban volt részem” – mondja. Egyelőre Münsterben tervezi a jövőjét, és ott építi tovább programozói karrierjét. Úgy érzi, sokat fejlődött már a Green Fox óta is, és most az a célja, hogy minél többet tanuljon, és minél felelősségteljesebb feladatokat láthasson el a jövőben.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?