Published on:
16.4.2021

Fókuszban a soft skillek fejlesztése

Publikálva:
2021.04.16.

Ma már nem elég, ha egy programozó kiváló kódsorokat ír, egyre fontosabb, milyen személyes készségekkel rendelkezik. Milyen hozzáadott értéke van annak, ha egy pszichológus foglalkozik ezen skillek fejlesztésével? Milyen módszereket érdemes vállalati környezetben is adaptálni? Pszichológusunk, Fejes Fruzsina a Green Fox stratégiájának bemutatásán keresztül adott választ ezekre a kérdésekre.

A skillek feltérképezése már az előszűréskor elkezdődik 

A Green Fox képzésére jelentkezőknek egy ötlépcsős kiválasztási folyamaton kell átmenniük, amely során személyes skillek meglétét is vizsgáljuk. Épp ezért a kiválasztási folyamatot Fruzsina, a pszichológusunk vezeti. “Játékos teszt keretében azokat a kompetenciákat vizsgáljuk, amelyek a képzés során és később, a munkában is meghatározóak lesznek. Fontos, hogy a teszt eredménye nem arról ad információt, hogy valaki jó vagy rossz programozó lesz-e, hanem azt mutatja meg, hogy személyiségjegyei alapján a hallgató képes lesz-e helytállni az előtte álló, igen intenzív képzésben, majd a munkaerőpiacon.”

A teszt során többek között felmérjük a jelentkezők problémamegoldó és tervezési készségét, célorientált gondolkodását, önismeretét, kitartását, monotóniatűrését, alkalmazkodó és tanulási készségét. Emellett vizsgáljuk a csapatmunkára való hajlandóságot, általános szakmai érdeklődést, IQ-t és EQ-t, stresszkezelési készséget és terhelhetőséget is. 

Fejes Fruzsina hozzáteszi, hogy a majdani munka során, ahol teljesen új helyzetben, új feladatokkal és felelősségi körökkel találkoznak a junior programozók, fontos lehet a growth mindset alkalmazása is, ezért már a képzés során figyelmet szentelünk a rugalmas gondolkodásmód elsajátítására.

“Fontos, hogy a hallgatók elhiggyék magukról, hogy a készségek nem velük született dolgok, hanem gyakorlással fejleszthetők, ezért a tréningek összeállításakor is érvényesítjük ezt a szemléletet.”

Széles spektrumú soft skill tréningek

Bár a kiválasztásnak köszönhetően a hallgatók erős soft skillekkel érkeznek hozzánk, a képzés során végig nagy hangsúlyt fektetünk a személyes készségek fejlesztésére. A piacon jellemző, hogy különböző szakterületekre különböző specialistákat hívnak segítségül, például egy kommunikációs szakember csak prezentációs képzést tart. Annak köszönhetően, hogy a csapatunkban több teljes állású pszichológus dolgozik, a Green Foxnál jóval szélesebb spektrumban gondolkodunk. Fruzsináék ugyanis több területtel tudnak egy személyben foglalkozni, ráadásul a gyakorlat mögé tudják tenni a pszichológiai szempontból fontos elméletet is. A tudás átadása mellett lényeges, hogy a hallgatók értsék, mit miért csinálnak, és az miért fontos. 

„Pszichológusaink egyben coachok is, ez azért kulcsfontosságú, mert vannak olyan elakadások, melyekkel négyszemközt hatékonyabb foglalkozni. Az egyéni foglalkozásokat általában nem mi kezdeményezzük, azt tartjuk előremutatónak, ha a hallgató fordul hozzánk. Mind az egyéni, mind a csoportos tréningek nagyon sokat tudnak hozzáadni a soft skillek és az önismeret fejlesztéséhez, de hangsúlyozni kell, hogy ezekből akkor tudnak a legtöbbet kivenni a hallgatók, ha kellő energiát tesznek bele. Például a prezentációs képességet a 4,5 hónap alatt gyakorlással a nulláról akár a tökélyre is lehet fejleszteni – láttunk már ilyet!”

A folyamat eredményességét mutatja, hogy a kurzus végére egy általános nyitottság alakul ki a résztvevőkben. Fruzsina hozzáteszi, hogy „ez annak is köszönhető, hogy elhiszik magukról, hogy rövid idő alatt is képesek megtanulni valami teljesen újat, így felfedezik magukban, hogy sokkal több mindenre képesek, mint amit eddig gondoltak magukról.”

Összekötjük az ideális jelöltet és a munkaadót

A képzések folyamán a mentorok és pszichológusok szimbiózisban dolgoznak a hallgatókkal: valós munkakörnyezetet teremtve tanítjuk őket a programozásra, és ezzel párhuzamosan a személyes készségeik fejlesztésével hozzuk ki belőlük a legtöbbet. Ezáltal átfogó képet kapunk a hallgatókról, így hatékonyan tudjuk segíteni az elhelyezkedésüket. 

Vállalati partnereink számára különösen fontos értéket jelent ez a szoros együttműködés. Ha a munkaadó meg tudja határozni, melyek azok a készségek, kompetenciák, személyiségjegyek, amelyek kiemelten fontosak számára, mi abban tudunk segíteni, hogy az adott pozícióhoz és vállalati kultúrához legjobban illő programozót ajánljuk számára. 

Érdekelnek közvetítési szolgáltatásunk részletei? Töltsd le kapcsolódó brosúránkat!


A szerzőről:

Fejes Fruzsina
Szervezetpszichológus, tréner, coach
"Fejes Fruzsina vagyok, a Green Fox Academy pszichológusa, Selection Manager-e. Az ELTE-n végeztem Társadalom- és szervezetpszichológia szakirányon. A Green Fox előtt közel 2 évig gyűjtöttem tapasztalatot kiválasztás és recruitment területen. 4 éve foglalkozom karrierváltókkal, jelenleg a feladataim közé tartozik a hallgatóink kiválasztása, illetve soft-skill tréningeken és coachingok alkalmával foglalkozom velük a képzés ideje alatt."

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?