Published on:
13.6.2016

“Én akkor is Green Foxozom, amikor nem dolgozom”

Publikálva:
2016.06.13.

Androidban király, tanárként is hasít, szeret játékosan tanítani, és társasjátékozni. Ő Gyulavári “Aze” Ádám, a Green Fox Academy új mentora.

Androidban király, tanárként is hasít, szeret játékosan tanítani, és társasjátékozni. Ő Gyulavári “Aze” Ádám, a Green Fox Academy új mentora.

Ismét itt a beugró kérdés. Már a babakocsiban kódoltál, vagy téged is pályaelhagyónak lehet tekinteni?

Egyenes úton jutottam el a programozáshoz, és a lehető legklasszikusabb utat választottam: mérnök-informatikusi diplomám van. Ám amiatt mégis abszolút karrierváltónak érzem magam, hogy a programozói mellett a pedagógusi pályára is ráléptem. A programozás mindig az életem főszereplője lesz, de egy ponton úgy éreztem, ezt se lehet nullahuszonnégyben csinálni, váltani kell. Így kezdtem tanítani. Négy évig voltam kollégiumi nevelőtanár, ahol coach-ként és mentorként is dolgoztam, aztán jött a középiskola, ahol még jelenleg is tanítok programozást.

Az újabb váltást pedig most az jelenti, hogy az állami oktatás világából átigazoltál a Green Foxba.

Igen. Márciusban fejlesztőnek hívtak a Lab.Coop csapatába, az androidos tudásomra volt szükség. Nekem azonban legalább olyan vonzó volt az, hogy a Green Fox Academy közelébe kerülhetek. És szerencsére szinte azonnal kiderült, hogy a pedagógusi képességeimet is kamatoztathatom. Erős volt a mezőny, nem volt egyértelmű, hogy én leszek Anikó és Tojás mellett a harmadik mentor, de végül meggyőzőek voltak a próbatanításaim. A diákokon teszteltek engem, hogy hogyan válok be. Úgy tűnik, működik a dolog, mert pozitív visszacsatolást kaptam a hallgatóktól az első időszakkal kapcsolatban. Most épp Pythont tanulnak, és jó látni, hogy ki döcögősebben, ki könnyedebben, de mind jól megbirkóznak a feladatokkal.

A Green Foxban azt látom, hogy mindenki nagyon lelkes és mindenki maximálisan megpróbál helytállni. Nem is meglepő, hiszen iszonyatosan nagy a verseny, hogy valaki bekerüljön ide, és persze tanárként sem egyértelmű, hogy te kapod a feladatot, azért is nagyon meg kell dolgozni.

Mik azok a kvalitások, amik szerinted jó tanárrá tesznek téged?

A Green Foxos felvételimen sokat vetett a latban, hogy hasonlóan gondolkozunk a mentortársaimmal. Nem akarjuk megmondani, mi a megoldás egy problémára, azt tartjuk fontosnak, hogy mindenki saját magából építkezve, a maga útján jusson el hozzá. Ehhez pedig kell egy olyan pedagógiai véna, amivel én rendelkezem.

Mi az, amit szerinted a legfontosabb megtanulnia egy szoftverfejlesztőnek?

Azt, hogy hogyan gondolkoznak a gépek. Persze szükséges, hogy rendelkezz egy alap matematikai tudással, de legalább olyan fontos, hogy tudjon valaki folyamatokban gondolkozni. Hogy elég kicsi, egyértelmű és egyszerű utasításokra tudja bontani őket, amelyek aztán megismételhetőek és újrarendezhetőek. Azt a legnehezebb általában megértenie az embereknek, hogy mi az a gondolkodásmód, amit egy számítógép fel tud dolgozni. Szakállas vicc, de jól leírja ezt, amikor a programozót megkéri a felesége, hogy menjen le bevásárolni. Drágám, hozz egy doboz tejet, és ha van tojás, hozz hatot! - mondja. Na de miért hoztál hat tejet? Mert volt tojás! - hangzik a válasz.

Vagy, hogy más példát mondjak, egy számítógépnek nem adhatom parancsba, hogy tervezzen meg egy házat. Ezzel nem tud mit kezdeni. De ha megkapja az alaprajzot, és hogy milyen elemekből áll a ház, akkor már neki tud fogni az építkezésnek. Szoktam tartani olyan készségfejlesztő tréningeket, ahol a fő attrakció az űrlényes-börtönös játék. Ebben az embereket elrabolják az űrlények, és a börtön előtt álló robotot kell utasítaniuk, hogy kiszabadítsa őket. Nagyon vicces látni, ahogy a csapatok percek alatt elvesztik a kontrollt a robotjuk felett, de az is, hogy a robot, akit egy olyan társuk játszik, akivel előzőleg együtt dolgozták ki a parancsokat, maga sem érti az utasításokat. Nem könnyű komplex feladatokat egyszerű lépésekre bontani - én ezt tanítom meg.

És te miből építkezel? Mivel töltődsz a szabadidődben?

Ha nem Green Foxozom, akkor Lab.Coopozom, és fordítva. Hol az egyikkel, hol a másikkal foglalkozom a szabadidőmben. De a viccet félretéve, nagyon szeretem a társasjátékokat, minden játékot, amit társaságban lehet űzni. A Trónok harcának és a Civilizationnek is van board game verziója, ezek most a nagy kedvencek.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?