Published on:
13.8.2021

6 dolog amiben a Képzési Hitel más, mint a többi

Publikálva:
2021.08.13.

Egy ideje foglalkoztat a programozói karrier, ám nehézséget okozna a tandíj kifizetése? A hitel megoldást jelenthetne, de már a szó hallatán is kiráz a hideg? Ebben a bejegyzésben azt mutatjuk be, hogy miben különbözik az új Képzési Hitel a többi konstrukciótól, és miért érdemes elgondolkodni az igénybevételén.

1. Szuper alacsony vagy zéró kamat

A legszembetűnőbb dolog, amiben a Képzési hitel különbözik a legtöbb ismert hitelterméktől, hogy nem egy bank, hanem az állam által alapított Diákhitel Központ folyósítja. A központ önköltségi elven, üzleti haszon nélkül nyújt kölcsönt a diákoknak.

Ennek köszönhető, hogy a szabad felhasználású Képzési Hitel 1 (KH1) 1,99%-os éves kamata a negyedét sem éri el a hozzá leginkább közel álló banki hitelfajták (pl. személyi kölcsönök) átlagos kamatának, míg a tandíjfinanszírozást, a Képzési Hitel 2-t (KH2) kamatmentesen nyújtják.

Kezelési és rejtett költségekkel sem kell számolnod. KH2 esetén forintra ugyanannyit kell visszafizetned, amennyit felvettél, KH1 esetén pedig az 1,99%-os kamat minden költséget tartalmaz.

2. Online igényelhető, hitelbírálat, kezes és fedezet nélkül

A KH-t online, ügyfélkapus eléréssel igényelheted percek alatt. Tehát nem kell bemenni egy bankfiókba, illetve nem kell keresztülmenni a többi hitelnél szokásos procedúrán. Senki nem fogja megvizsgálni, hogy hitelképes vagy-e, vagy elkérni a jövedelemigazolásodat. 

Nincs szükség fedezet biztosítására, például bármilyen tulajdonodra jelzálog bejegyezésére, vagy kezes megnevezésére, akit helyetted vennének elő nem fizetés esetén.

Ilyesmi persze ne történjen, de a különbségek miatt talán érdemes megemlíteni, hogy a KH-t nem tudja senki “örökölni” utánad, illetve súlyos rokkantság esetén is teljesen elengedik.

3. Ráérsz törleszteni, amikor végeztél a képzéssel

A KH abból a szempontból is más, mint a legtöbb hitel, hogy nem kell azonnal elkezdeni törleszteni. A folyósító érdeke is az, hogy a képzésedre koncentrálj, és megszerezd azt a tudást, amivel olyan állást találsz, aminek segítségével képes leszel stabilan törleszteni a tartozásod. Még az álláskeresésre is hagynak három hónapot, hiszen a visszafizetést elég megkezdened a hallgatói jogviszony megszűnését követő negyedik hónap első napján.

4. Teljesen magadra szabhatod, a törlesztőrészletet is te állítod be

A törlesztőrészlet meghatározásában szinte szabad kezet kapsz, és egészen alacsony összeget is ki tudsz választani. Ezt a futamidő 1 és 10 év közötti beállításán keresztül te szabályozod.

Például abban az esetben, ha felveszel félmilló forint kamatmentes KH2-t, és 10 éves futamidőt választasz, akkor a havonta fizetendő összeg 4167 Ft-ra jön ki. Ha ezen felül felveszel még 750 000 Ft KH1-et is 10 évre, akkor ennek a havi törlesztője 6898 Ft lesz. Összesen tehát havonta 11 065 Ft-ot kell kigazdálkodnod. (A törlesztőrészletek kiszámításához egy nagyon hasznos kalkulátort is találsz a KH1 és a KH2 oldalán, ha legörgetsz kb. az oldal közepéig, és a felnőttképzés fület választod.)

De ha gyorsabban szeretnéd visszafizetni, mert például úgy alakul, hogy a fizetésed a képzés elvégzése utáni harmadik évben eléri a havi félmillió forintot, más hitelekkel szemben lehetőséged van költségmentesen előtörleszteni, sőt a végtörlesztés is díjmentes. A bankok gyakorlatával szemben még csak kérelmezned sem kell ezt, hanem elég az előtörlesztés szóval a megjegyzés rovatban elutalni az összeget.

5. A törlesztés szüneteltetése is megengedett bizonyos esetekben

Az élet kiszámíthatatlan és néha kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nem vagyunk képesek törleszteni a hitelünket, vagy jobb helye lenne a pénznek. Ilyen esetek egy bankot kevésbé hatnak meg, ám a Diákhitel Központ ennél jóval elnézőbb. Hitelmoratórium nélkül is kérvényezheteted a törlesztés szüneteltetését, ha

  • egy éven belül újra diákká válsz, vagyis beiratkozol egy felsőoktatási intézménybe, 
  • CSED-re, GYED-re, gyermekgondozást segítő ellátásra, illetve rehabilitációs vagy rokkantsági ellátásra/járadékra válsz jogosulttá, 
  • egészségi állapotod 60% alá romlik,
  • hölgyek esetén, ha örökbe fogadnak vagy a várandósság 91. napjától.


6. Testvér érkezése esetén engednek az anyukák tartozásából

Természetesen abban az esetben is találhatunk jobb helyet a törlesztőnek, ha új taggal bővül a család. Kevés más hitelkonstrukcióról mondhatjuk el, hogy pozitívan diszkriminál; ez is egy nagyon fontos különbség tehát.

  • Ha anyukaként veszed fel a Képzési Hitelt, és a felvételt követően megszületik a második babád, vagy örökbefogadsz még egy gyermeket, akkor egy választott hitelszerződésből fennmaradt tartozás fele elengedésre kerül. Ha KH1-et és KH2-t is igényeltél, akkor ki kell választanod melyikre használod fel a támogatást.
  • Ha a hitelfelvételt követően érkezik egy harmadik gyermek is, akkor az egyik szerződés esetében a teljes maradék tartozás elengedésre kerül.

+1. A green foxos képzések is finanszírozhatók vele, sőt kedvezmény is jár

Ezt az utolsó pontot csak pluszként említjük, mert tulajdonképpen bármilyen hitelből vagy kölcsönből finanszírozhatod a képzésünket. A különbség csak annyi, hogy a fentiek miatt mi a KH-t tudjuk neked a legjobb szívvel ajánlani.

Sőt, jövedelemarányos utófinanszírozás csomagunkat úgy újítottuk meg, hogy aki egy KH2-nek megfelelő összeggel a kurzus közben már megkezdi a tandíj fizetését, annak 200 000 Ft kedvezmény jár. Aki pedig a KH1 összegét is a tandíjra szánja, annak 300 000 Ft engedményt biztosítunk. Részletekért kattints ide.


(A cikkben szereplő adatok tájékoztató jellegűek, további információkért látogass el a Diákhitel Központ oldalára és olvasd el a Képzési Hitel üzletszabályzatát.)

A szerzőről:

About the author

Zöld út az IT karrierednek

Ismerd meg Junior programozó képzéseinket:

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?