Published on:
13.10.2016

"Azt keressük, aki hajlandó invesztálni önmagába”

Publikálva:
2016.10.13.

Ne elszenvedd azt, ami történik veled, hanem alakítani akard! - ez az evosoft Hungary kulcsmondata azok számára, akik programozóként szeretnék megállni a helyüket a világban.

Ne elszenvedd azt, ami történik veled, hanem alakítani akard! - ez az evosoft Hungary kulcsmondata azok számára, akik programozóként szeretnék megállni a helyüket a világban. Petényi Istvánnal, Magyarország vezető szoftverházának operatív igazgatójával arról beszélgettünk, a diákjaink miért lehetnek nagyszerű fogás az evosoft számára, és miért jár jól az, aki hozzájuk igazol.

Azt tudjuk, hogy az evosoft régóta részt vesz felsőoktatási képzési programokban, és komoly szerepet vállal a jövő generációjának támogatásában, szakmai fejlődésében. Mi az, ami a legnagyobb fejtörést okozza nektek manapság az oktatás területén?

Az oktatás nem csak az evosoft, de minden kor társadalmának központi kérdése. Az egyik legnagyobb kihívás számunkra, amivel én magam is küzdöttem amikor egy jó évtizeddel ezelőtt még gimnáziumban tanítottam, hogy milyen új módokon lehet a legjobban az üzenetet eljuttatni a “vevő oldalra”. Folyamatosan gondolkoznunk kell arról, hogyan adjuk át a tudást a leghatékonyabban, mert azok a módszerek, amelyekkel az informatikai oktatás működik, sok esetben nem felelnek meg a mai idők elvárásainak. Az úgynevezett Z generációt vagy digitális bennszülötteket olyan sok inger éri a mindennapokban, hogy az iskolában tapasztaltak nem mindig tudják őket megszólítani. Persze a tanár stílusa, fantáziája is sokat vet a latban, de nagymértékben befolyásolja az oktatást az is, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésre.

Hogyan lehet jól motiválni a hallgatókat?

Mindig olyan érdekesnek kell lenni, hogy a diákoknak legyen hozzánk kérdésük. Sokkal gyorsabban észlelik a világot a gyerekeink, mint mi annak idején. Ezért fontos, hogy a kellő mennyiségben, minőségben és a megfelelő gyorsasággal jussanak hozzá ahhoz az információhoz, amire szükségük van. Ha el tud jönni egy olyan pillanat, amikor egy fiatal azt érzi, hogy nem tud már mit kérdezni, az meg is pecsételi az oktatás hatásosságát. És persze elég gyakorlási lehetőséget kell biztosítani az elmélet kipróbálására. Sok intézmény hibásan abba az irányba megy el, hogy elmondja az elméletet, és rábízza a hallgatóra, hogy mennyire mélyed el az adott témában. Amikor én például nyelvvizsgára készültem, egy ponton már nem volt szükségem a tanárra ahhoz, hogy újabb és újabb nyelvtani szabályokat tálaljon nekem. Ezeket én magam is fel tudtam kutatni. Nekem egy beszélgetőpartner kellett, akivel informális keretek között, a saját nyelvemen tudtam beszélgetni. Ugyanez igaz az informatikai oktatás esetében is.

Mi a véleményed az aktuális iparági hírekről? A több mint húszezer hiányzó informatikusról és arról, hogy a kutatások szerint ezt a “lyukat” igen nehéz betömni jó szakemberekkel?

A magyar informatikai oktatási gépezet ma is jó hírnévvel rendelkezik. De a tömegképzésben részesült pályakezdők tudása más, mint 10-15 évvel ezelőtt. Nem állítom, hogy rosszabb, de hatékonyságában gyengébb. Nem segít, hogy a különböző oktatási intézményekben erőn felül sokkal több hallgatót képeznek, mint amennyit bírnak. Ez a minőségben mindenképpen degradációt okoz. Abszolút ott a helyük az oktatási piacon, szükséges, hogy az egyetemek továbbra is magasan kvalifikált szakembereket adjanak ki a kezeik közül, de elengedhetetlen, hogy mellettük olyan képzési központok létesüljenek, mint a Green Fox Academy. Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy az informatikai piacról mintegy húszezer szakember hiányzik, ezt a számot csökkenteni csak úgy lehet, hogyha új utakat is keresünk az oktatásban.

Ti vagytok a Green Fox Academy egyik új támogatója. Mi miatt vált szimpatikussá a számotokra az iskolánk?

Természetesen minden lehetőséget meg szeretnénk ragadni, mindenhol keresgélünk, ahol jól képzett kezdő szakembereket vélünk találni. A Green Fox egyik legnagyobb értéke számunkra, hogy már a belépéskor piaci környezetbe helyezi a hallgatóit, ami a piaci folyamatoknak is jót tesz, és azoknak is sokat használ, akik munkavállalóként szeretnének belépni az informatikai piacra. A minket körülvevő világ nagyon gyorsan változik, hibát követ el az, aki hátradől, és azt mondja, lassítani lehet. Rendelkeznünk kell egy nem szűnő, erős késztetéssel a változásra. A Green Fox például ezt a motivációt keresi a jelöltekben, és aki hozzátok bekerül, majd pedig sikeresen végez, ezzel a számunkra igen fontos tulajdonsággal már biztosan rendelkezik.

Ki az ideális jelölt a számotokra?

Mi azokat a diákokat keressük, akik hajlandóak invesztálni saját magukba, hogy aztán valóban egy win-win együttműködés tudjon kialakulni közöttünk. Ez az alap. Emellett fontos az is, hogy ma már nem elég jó programozónak lenni, de tudni kell csapatban dolgozni. Azt is meg kell tanulni, hogyan szólítsd meg a társaidat, hogyan kérdezz, és nem árt tudni, hogy kérdezni és visszajelzést adni a munka során nemcsak hogy lehet, de muszáj is. Emellett kritikusnak kell lenni, de nem öncélúan: mindig annak szellemében, hogy a csapat munkája ne vesszen kárba. Mindezt - úgy érezzük - a Green Fox a maga oktatási keretei között maximálisan biztosítani tudja. Tudjuk jól, hogy azt az iparág-specifikus tudást, amire az evosoftnál szükség van, úgyis nekünk kell megtanítanunk. De ez teljesen rendben is van. Senki nem születik úgy, hogy azonnal fel tudja venni a munka fonalát, ahogy belép az evosoft ajtaján.

Mire számítson a végzett diák, aki hozzátok igazol?

Aki hozzánk felvételt nyer, az már az első napon tudhatja, mivel foglalkozik majd az elkövetkező hat vagy akár tizenkét hónapban. A neki szánt projektet, témát ismerve alakítjuk ki azt a jól végiggondolt betanulási tervet, melynek segítségével az akár fél évig is eltartó felkészülési folyamat lépéseit végigjárja majd. Ebben egy vagy több mentor is segíti majd őt. Ez nem egy gyár, itt kutatás-fejlesztési témákkal foglalkozunk. Teljesen szokványos, hogy egy hosszabb betanulási időszakkal kell számolnunk, amit minden eszközzel támogatunk is. Ha a jelöltünk nem ismeri az adott technológiát (és mindig van ilyen, hiszen általában nem egy, de több technológiai láncot is ismerni kell) azt természetesen megtanítjuk, belső vagy külső képzések is rendelkezésünkre állnak. A folyamatok, amelyeket meg kell érteni nálunk, az emberi élet szempontjából nem mindig triviálisak. De ezek átlátására is van idő. Nem probléma a nemtudás, ami kell, az a nyitottság az újdonság befogadására. Emellett nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fejlesztőink megtapasztalják, hogy mire lesz jó az, amit előállítanak. Akár egy laboratóriumban, akár egy gyárban, de látniuk kell, hogy a végfelhasználó mire használja azt, amin ők a számítógép előtt hónapokig dolgoztak.

Hány emberre van szüksége jelenleg az evosoftnak?

Most épp körülbelül ötven nyitott pozíciónk lehet, és ez a szám nem csökken. Ez abból is adódik, hogy organikusan növekednek a projektjeink, és új témák is érkeznek hozzánk. Az evosoft húsz év alatt nőtte ki magát fél tucat munkatársból ezer fős céggé. A fejlődéshez pedig nagyon fontos, hogy folyamatosan új impulzusok érjenek minket, és ezt a frissességet, az új gondolatokat az új kollégák hozzák magukkal. Ha egy projektünk például már 3-5 vagy 10 éve fut, ez szinte elengedhetetlen a haladáshoz. Akik pedig már régóta a csapatunkat erősítik, lehetőséget kapnak a job rotációra, azaz arra, hogy időről időre váltsanak, más területen próbálják ki magukat.  Nem is csak a társterületeken: ha valaki eddig például ipari automatizálással, mondjuk a koppenhágai vezető nélküli metrók fejlesztésével foglalkozott, az átnyergelhet az orvostechnológiai vagy a közlekedés-mérnöki feladatokra. A lényeg, hogy őszinte érdeklődése legyen a téma iránt.

Szeretnétek benézni az evosoftba? Íme néhány videó ízelítőül:

Lányok napja volt az evosoftban

2016-ban először csatlakozott az evosoft a Nők a Tudományban Egyesület által szervezett Lányok napjához. A videóból  kiderül, min dolgoznak azok az evosoftosok, akik nem Tindereztek egész nap.:)

Az evosoft az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség tagja

Hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Azt itt megnézhetitek!

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?