Published on:
7.7.2019

"Együtt sírtunk, együtt nevettünk"

Publikálva:
2019.07.07.

Gyulai Zsófia alapos mérlegelés után döntött a karrierváltás mellett. Szuper kaland és közösségi élmény volt számára a Green Fox kisgyermekes anyukáknak szóló részidős programozóképzése.

Újságíróként és könyvszerkesztőként dolgozott gyermekei születése előtt. Háromgyerekes anyukaként azonban úgy látta, új szerepben lenne célszerű visszatérnie a munkaerőpiacra. Először egy informatikai SSC-ben helyezkedett el, ahová főleg francia nyelvtudása miatt vették fel. "A betanulás időszaka tartogatott számomra kihívásokat, mert korábban nagyjából annyi közöm volt a számítógépekhez, hogy használtam szövegszerkesztőt és a netet"- mondta Gyulai Zsófia a karrierváltás előtti időkről. Végül a munkaerőpiac felépítésének, illetve saját helyzetének és szükségleteinek alapos elemzése után döntött a programozás mellett. A legfontosabb igényei az alábbiak voltak:

  • részmunkaidő
  • valódi kihívások
  • "normális" fizetés
  • szakma, amely hosszú távon is stabil megélhetést biztosít

Amikor körbekérdezett, hogy hol érdemes kódolást tanulni, a válasz egyértelműen a Green Fox volt. Mivel a szuperintenzív képzést nem tudta volna vállalni, nagyon megörült a hírnek, hogy anyukáknak szóló részidős kurzus indul. A sikeres felvétel után, tavaly októberben az első ilyen évfolyam hallgatója lett.


Ezt nem lehet félgőzzel csinálni

A 9 hónap során voltak nehéz időszakok, rengetegszer kimozdították a komfortzónájából. "Ezt  a képzést nem lehet félgőzzel végigcsinálni. Csak annak javasolnám, hogy belevágjon, aki valóban elszánt." Zsófi szerint  gyermekek mellett a család támogatására is szükség van a sikerhez: technikai jellegű és lelki támogatásra egyaránt. Ezzel együtt azt gondolja, hogy aki komolyan akarja és megdolgozik érte, eléri azt a junior szoftverfejlesztői szintet, amit a képzés célul tűz ki. 

A kihívások ellenére szuper kalandnak élte meg ezt a 9 hónapot. "Egyfajta közösségi élmény is volt. Nagyon örülök, hogy a részese lehettem ennek. Együtt sírtunk, együtt nevettünk az osztálytársakkal, és a mentoroktól is rengeteg biztatást kaptunk" - mondta.  Fontos plusz volt számára, hogy a képzés a soft skillek fejlesztésére is fókuszált, és hogy a projektidőszakban profin imitálták a munkahelyi környezetet. "Tényleg mindenfajta segítséget megkaptunk ahhoz, hogy sikeres legyen a pályamódosításunk".


A munkáltatók is jól járnak az anyukákkal

Úgy véli, nemcsak az anyukák járnak jól az IT-cégekkel, hanem ez fordítva is igaz. A gyermeknevelés számos olyan képességet fejleszt, ami a munkaerőpiacon is értékes tudás, a hatékony időgazdálkodás az elsők között van ezen a listán. "Több olyan cégről tudok, ahol nagy becsben tartják a részmunkaidőben ott dolgozó anyukákat. Ők ezt lojalitással és szorgalommal hálálják meg, ami igazi win-win szituáció. 6 órában természetesen nem lehet annyi munkát elvégezni, mint 8 órában, de  - ahogyan azt számos kutatás is igazolta – időarányosan hatékonyabb a részmunkaidő" - mondta Zsófi. Azt is hozzátette, hogy a Green Fox több partnercége örömmel üdvözölte a női energiák megjelenését a jelenleg féfiak által dominált programozói világban. A képzésbe fektetett rengeteg energiát mi sem igazolja jobban, mint az, hogy Zsófi szeptember óta 6 órában dolgozik junior fejlesztői pozícióban.


A jövőben újabb anyukák válhatnak programozóvá, hiszen szeptembertől elindul a Green Fox Academy4MoMs képzésének második évfolyama! Részletek és jelentkezés itt.

A szerzőről:

About the author

Junior programozó képzések

Zöld út az IT karrierednek

Érdekel

Ismerd meg céges szolgáltatásainkat!

Discover our services for companies!

Tovább olvasnál?

Tovább olvasnál?

Read more?

Read more?